Een definitie van duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is een breed begrip. Het gaat over de wendbaarheid, mobiliteit, productiviteit, motivatie, vitaliteit en gezondheid van mensen. Maar het gaat ook over het vermogen van medewerkers om relevant te zijn en te blijven voor de arbeidsmarkt, binnen of buiten hun huidige organisatie. Het aanleren van nieuwe kennis, vaardigheden en competenties is daarvoor een belangrijke voorwaarde.

Een duurzaam inzetbaarheidsbeleid betekent dus investeren in het optimaliseren van het werkplezier van de medewerker door continu te focussen op inzetbaarheid, vitaliteit en ontwikkeling. Op deze manier kunnen medewerkers een passende rol vervullen binnen het arbeidsproces. Dat is belangrijk, want medewerkers die goed inzetbaar zijn op lange termijn kunnen beter inspelen op aanpassing van hun takenpakket, verandering in hun loopbaan en ontwikkelingen in de organisatie.

Drie onderdelen

Medewerkers zijn duurzaam inzetbaar wanneer zij hun werkzaamheden met energie uitvoeren, het werk fysiek en mentaal aan kunnen en in staat zijn om hun werk nu én in de toekomst te behouden.

Je zou dus kunnen zeggen dat een duurzaam inzetbaarheidsbeleid wordt opgebouwd met drie onderdelen, namelijk:

  1. Vitaliteit; energiek, veerkrachtig, fit en onvermoeibaar door kunnen werken met groot doorzettingsvermogen.
  2. Inzetbaarheid/werkvermogen; de mate waarin een medewerker zowel lichamelijk als geestelijk in staat is om zijn huidige werk uit te voeren.
  3. Employability; vermogen om nu en in de toekomst verschillende werkzaamheden en functies adequaat te blijven vervullen.

Waarom een duurzaam inzetbaarheidsbeleid?

De voortdurende beweging van de arbeidsmarkt en organisaties zorgt voor meer mobiliteit en snellere functiewisselingen en vraagt om aanpassingsvermogen van werkgevers én werknemers. Daarvoor moeten medewerkers duurzaam inzetbaar zijn, zeker omdat zij tot op latere leeftijd werken en wel ‘bij’ moeten blijven. Dit bepaalt namelijk in grote mate hun succes en kansen.

Het is dus niet zo gek dat een duurzaam inzetbaarheidsbeleid inmiddels bij veel organisaties prominent op de agenda staat. Inhoudelijk veranderen banen steeds sneller en kennis raakt sneller verouderd. Daarom is het belangrijk dat medewerkers zich blijven ontwikkelen en blijven leren. Alleen ontbreekt het vaak bij de vertaling naar de praktijk en de daadwerkelijke uitvoering. Dat is jammer, want het biedt werkgevers én werkenden veel kansen en mogelijkheden.

Wat levert je het op?

Een duurzaam inzetbaarheidsbeleid levert namelijk een duurzamer toekomstperspectief op. Je organisatie is voorbereid doordat je precies weet welke competenties je nodig hebt om je organisatiedoelen te blijven behalen. Of je deze competenties nu bij je huidige medewerkers haalt of op termijn andere medewerkers moet aantrekken, vanuit inzicht speel je hier sneller en beter op in. Daarnaast investeer je met een duurzaam inzetbaarheidsbeleid in je huidige medewerkers en hun toekomst. Je verkleint hiermee ongewenst verloop en kans op kort- als langdurig ziekteverzuim. Medewerkers zullen zich gezien en gehoord voelen en uiteindelijk meer betrokken zijn bij de organisatie. Tot slot ben je ook direct begonnen met strategische personeelsplanning!

Al met al levert een actief duurzaam inzetbaarheidsbeleid je veel op, voor nu en de toekomst. Daarom is het belangrijk om op tijd inzicht te verkrijgen in de kansen en mogelijkheden om de duurzame inzetbaarheid van werknemers te verbeteren. Agrifood Capital en VNO-NCW Brabant Zeeland stellen daarom de DI-scan voor duurzame inzetbaarheid gratis beschikbaar voor bedrijven in de regio Noordoost-Brabant om hun een duurzamer toekomstperspectief te bieden voor de lange termijn. Daarnaast kun je als bedrijf in Noordoost-Brabant gebruik maken van vouchers om te investeren in een duurzaam inzetbaarheidsbeleid. Meer weten? Lees hier verder, start gelijk met de scan of vraag een voucher aan!