Duurzaam aan de slag met duurzame inzetbaarheid

sfeerfoto_Tsp479574216_LR.jpg

Flexibilisering en nieuwe technologieën vragen aanpassingsvermogen van werkgevers en werknemers. Verder liggen de toenemende vergrijzing en huidige krapte op de arbeidsmarkt op de loer. Daarvoor is het nodig dat medewerkers zich ontwikkelen en gezond en gemotiveerd blijven werken. Maar er valt nog veel te winnen op het gebied van deze duurzame inzetbaar­heid van medewerkers.

Duurzame inzetbaarheid gaat over hoe mensen gezond, fit en gelukkig hun pensioen halen. De werkgeversaanpak van AgriFood Capital Werkt! richt zich op een toekomstbestendige arbeidsmarkt, de koppeling tussen bedrijfsstrategie en personeel, voldoende geschikt personeel en duurzame inzetbaarheid van medewerkers, zowel op het gebied van inhoudelijke kennis en vaardigheden alsook gericht op fysieke en mentale ‘fitheid’.

Om dit voor elkaar te krijgen, zijn er inmiddels een aantal initiatieven gelanceerd die interessant voor u kunnen zijn:

  • Strategische Personeelsplanning
  • Scenarioplanning
  • Keep on learning
  • Wendbaar en weerbaar Noordoost-Brabant

"Vanuit het SPP-project rolden een tiental heldere speerpunten waarop we ons als organisatie moesten focussen, zoals duurzame inzetbaarheid."

Erik Stevens
Financial Director VTS Transport, Boxmeer

Strategische Personeelsplanning

Er spelen veel verschillende trends waardoor organisaties gedwongen worden om te investeren in efficiency, effectiviteit en flexibiliteit. De huidige en toekomstige trends en ontwikkelingen dwingen organisaties een heldere strategie te vormen om slagvaardig te zijn naar de toekomst. Niet alleen een organisatie moet slagvaardig zijn maar ook het personeel van een organisatie. Strategische Personeelsplanning (SPP) is het perfecte middel dat volledig meegaat met de strategie van de organisatie en ook aansluit bij de dagelijkse praktijk. Agrifood Capital Werkt! biedt u diverse mogelijkheden om u hierin te faciliteren. Vele bedrijven uit Noordoost-Brabant zijn inmiddels gestart met dit traject. Meer info: j.vanasten@agrifoodcapital.nl.

Scenarioplanning

Scenarioplanning richt zich op een toekomstvisie. Het is een methode waarmee organisaties zich een beeld vormen van wat zich allemaal kan gaan afspelen en hoe dit effect zal hebben op de strategische doelstellingen. De toekomst is echter zeer moeilijk te voorspellen en daarom wordt er gewerkt met verschillende scenario’s die zich mogelijk in de toekomst kunnen gaan afspelen. Verschillende factoren kunnen ten grondslag liggen aan toekomstige veranderingen die ervoor zorgen dat een organisatie de plannen en koers moet wijzigen. Via Agrifood Capital kunt u als onderneming een training volgen. Meer info: j.vanasten@agrifoodcapital.nl

Keep on learning

Keep on learning is een campagne voor de bewustwording van werkgevers en werknemers om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor toekomst, loopbaan en ontwikkeling. De arbeidsmarkt is flink in beweging. Vooral de toenemende digitalisering en robotisering hebben een grote impact op het werk. De snelheid waarmee banen verdwijnen en veranderen, zorgt ervoor dat veel vacatures niet op tijd ingevuld kunnen worden. In Keep on Learning hebben bedrijven, overheden, onderwijsinstellingen, werkgevers- en werknemersorganisaties in AgriFood Capital Werkt! de handen ineen geslagen om het thema 'leven lang leren' in de regio te activeren. Dit doen we o.a. door het Keep on Learning-estafettestokje aan werkgevers te geven die laten zien hoe ze bijdragen aan de ontwikkeling van hun medewerkers. Meer info: https://www.agrifoodcapital.nl/nl/keep-on-learning/

Wendbaar en Weerbaar Noordoost-Brabant

Op het gebied van duurzame inzetbaarheid zijn diverse instrumenten ontwikkeld, maar hoe medewerkers te activeren om er ook echt mee aan de slag te gaan? Wat helpt, zijn bijvoorbeeld bewustwording, urgentie, voorbeeldgedrag en het juiste gesprek. Om organisaties hierbij te helpen, biedt het project Wendbaar en Weerbaar Noordoost-Brabant van AgriFood Capital Werkt! kansen voor bedrijven.

Voucher aanvragen?

Of gewoon nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden voor jouw organisatie?

We helpen je graag verder! Laat hier uw gegevens achter met uw vraag of opmerking en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.